helmi 22

Lohjan Kameraseura Ry Vuosikilpailu 2016    11.12.2016

(Teksti: Raati)

Tulokset

Lohjan kameraseuran vuosikilpailun sato on ollut kokonaisuudessaan ilahduttava. Kuva-aiheiden painottuessa luontoaiheisiin on ollut myös nähtävissä positiivista rohkeutta kokeilla uudenlaisia kuvakulmia, voimakkaita rajauksia sekä dokumentaarisia ihmisaiheita. Luonto on kuvausaiheena aina läsnä ja helposti lähestyttävä ja antoisa aihe, mutta raati haluaa rohkaista löytämään kiinnostavia näkökulmia myös arjen ja henkilöiden kuvaamiseen.

Kuvia katsellessa ja niihin paneutuessa ns. parhaimmiston seulonta osoittautuikin yllättävän vaikeaksi. Näiden rohkeiden lähtökohtien lisäksi joukosta löytyi hyvin klassisia ja puhuttelevia luonto-aiheita ja pitkällisen harkinnan jälkeen raati löysi kokonaisuuden, joka toimii sekä ryhmänä että yksittäin katsottuna. Sijoituksella ei raadin mielestä ole juurikaan merkitystä. Mitään absoluuttista paremmuutta ei kuville voi laittaa eikä mielestämme tulisikaan laittaa.

Vaikka on olemassa teknisiä määreitä onnistuneelle kuvalle, se kuinka kuva puhuttelee katsojaa on hyvin subjektiivinen kokemus. Toimeksiannon mukaisesti raati on kuitenkin päätynyt seuraavaan ratkaisuun.

Raati
Joni Lyytikäinen (Animator, 3D animator, Digital Effects artist etc. – http://jooni.fi/)
Piia Hautamäki (kuvataiteilija, keraamikko – http://piiahautamaki.fi/)
(Inari Hautamäki, apujäsen)

Sijalla 1:     Haikara – Jukka Heinonen

Tämä kuva erottui heti joukosta näyttävyydellään. Haikaran eloisa tanssi on hyvin pysäytetty ja valaisu on oivallinen. Kuva tuo mieleen japanilaiset puupiirrokset.

gray-heron-a1-xyz
image-5859

Sijalla 2:     Katse – Toivo Igo

Poika näyttää tyytyväiseltä ja kuva todella vangitsee katseen. Värit ovat raikkaat ja elämäniloiset

tambet
image-5860

Sijalla 3:    Puolukka – Seppo Holopainen

Makrokuvaus mahdollistaan sadunomaisten maailmojen löytämisen vaikka kotiojasta. Puolukka-teoksessa kohde piirtyy kauniisti. Värejä tehostaa paperivalinta, joka myös tuntuu miellyttävältä kädessä.

puolukka
image-5861

Sijalla 4:    Valkeakuulas – Steve Streng

Hyvin Lohjalle sopiva kuva omenatarhasta aamusumussa. Sommittelu on hyvin maalauksellinen ja sumu luo hienon syvyysvaikutelman maisemaan. Väritasapainoltaan kilpailun parhaimmistoa.

ss_valkeakuulas
image-5862

Sijalla 5:    Vene – Leo Vuorinen

Klassinen sommittelu ja mustavalkoisuus olivat raadin mieleen. Sumuisen järvimaiseman tunnelma on käsin kosketeltava.

vene
image-5863

Sijalla 6:    Sonni – Leo Vuorinen

Tumman otuksen hätkähdyttävä olemus on samalla uhkaava ja levollinen. Kuin kotonaan vieraassa paikassa.

sonni
image-5864

Kunniamaininnat

Syksyn värejä – Ritva Salmi-Niemelä

Raati koki tämän kuvan hyvin maagiseksi siinä kuinka sävyt heijastuvat veden pinnasta ja pinnan alta. Rosoisen kallion pinta pitää sisällään lukuisia seikkailuja ja salaisuuksia.

(KUVA PUUTTUU)

1. vuosi takana… – Immo Piippo

Ilta-auringossa otettu kuva jälkikasvusta hyödyntää vastavalokuvauksen etuja tunnelman luomiseen piirtämällä kirkkaan silhuetin kohteen ympärille. Suurta aukkoa ja pitkää polttoväliä hyödyntäen saadaan kaunis kapea syvyysterävyys, joka ohjaa katsetta valojen ja varjojen lomassa.

week 34 Portrait - Child
image-5865

Mä oon ihan porvoossa – Heikki Simpura

Raati piti tästä kaupunkikuvasta sen voimakkaan sommittelun ansiosta

ma%cc%88-oon-ihan-porvoosta
image-5866

Panda III – Veikko Rintala

Onnistunut henkilökuva oli raadin 4-vuotiaan apujäsenen valinta

vuosikilpailun-pandat_-1920-px-2107
image-5867

Lisää Tekijästä:
Valokuvauksen harrastaja, löytyykö oma tyyli joskus?

Anteeksi, kommentti lomake on suljettu tällä hetkellä.